Grups i solistes de menys de 25 anys assalten el sector a ritme de propostes que abracen mestissatge, pop rock, música negra i cançó d’autor

Fa més de 20 anys, gràcies a un comercial d’una marca d’automòbils, es va popularitzar el concepte ‘JASP’ que feia referència a una generació de “joves, tot i que sobradament preparats”. Una etiqueta positiva però que, no per això, no deixava de ser un pur formulisme més enfocat al mercat de vendes que a una radiografia social que mereixeria una anàlisi més profunda. El mateix per altres ‘marques’ com els Ni-Ni o els actuals Millennials, joves nadius digitals als quals s’intenta emmarcar en el context actual .

En un registre purament musical, que és el que ens interessa abordar, els joves talents existeixen i existiran sempre, en un sector que calibra també la seva salut en base a les noves propostes que arriben. A hores d’ara, assegurar que el panorama musical català travessa per un dels seus millors moments, és una evidència en la qual no anem a redundar, només cal fer una ullada als treballs discogràfics que surten a la llum cada setmana. Però sí que hi ha un detall en què val la pena parar-se. Moltes de les propostes que estan apuntant en els últims mesos provenen de grups o artistes que té entre 16 i 25 anys. Un planter musical que, a jutjar per les maneres que apunta, consolidaria la fortalesa del sector durant uns anys més.

Altres de les conclusions que ens mostra la radiografia d’aquest segment concret és la diversificació de gèneres musicals que abasten tots aquests joves músics, que no necessàriament connecten amb públic de la seva edat. Si és cert que han aflorat en els últims mesos grups festius que fan del mestissatge la seva bandera amb uns fans més aviat juvenils, no podem passar per alt altres propostes embolicades en un empaquetatge totalment oposat, amb cantautors que arriben a un públic molt més adult. Tots ells són joves, sí, però evidencien estar sobradament preparats per abordar un panorama musical que els espera amb els braços oberts. Aquests són alguns noms de present però, sobretot, de futur més immediat de la música feta a Catalunya. Ja us parlem d’alguns ells quan ens referim a un altre article a l’apoderament femení musical que viu el país (Gracies al seu Diseño web).

Si parlem de bandes, són moltes les que estan seguint l’estela d’altres formacions festives enrolades amb els valors del mestissatge com La Enganxa tina, Txarango, Gertridis, Els Catarres o altres exemples recents que han marcat el camí a seguir per a molts joves que s’han decidit a tirar endavant els seus propis projectes. En alguns casos, són pocs els integrants que passen els 20 anys però les seves propostes ja estan sent preses en comptes en festivals del país .

Energia i fusió
Alguns exemples d’això són grups com Tortellinis (la Garrotxa), Xakras (Girona), JOKB (Igualada), Porto Bello (Altafulla), caipirinhas Rumberos (Vallès), Tram s (que han tancat ara una etapa), Roba Estesa (Camp de Tarragona), The Crab Apples (Vallès), SOTRAC (Llasgostera), Els Flipats (Torelló), Pachawa Sound (Maresme), Milú (Barcelona), La Tribu Tabú, Idea Música (Sabadell), Terra Ferma (Reus) o Segonamà ( Tarragona). També trepitja amb força el pop fresc i amb lletres optimistes de Crossing, des de l’Empordà, i que ja han editat dos disc, o el pop rock de grups com Bipolar, Lapsus o l’Artista Convidat que segueixen l’estela d’altres grups com Teràpia de Shock, Acció o Okey Ok, amb una mica més de recorregut. També és destacable la contundència musical dels joves rereguarda, el reague de la formació lleidatana Koers, o el pop-folk d’Cybee (Sant Feliu de Llobregat) que ja han editat dos discos. En una fase més avançada, però igualment joves i amb talent, són les propostes de grups com, Sense Sal, Painomi, Sommeliers, Pokers, Oques Grasses, Hora de Joglar, Trast, Ull de Bon Cubero, Doctor Prats, 9so n, Nyandú , Est Oest, Vuit, Ovella Xao, Bonobos o Setè A, entre molts altres.

Solistes que pugen amb força
Si noms com Judit Neddermann, Sara Pi, Gemma Humet, Joana Serrat, Ramon Mirabet, Pau Vallvé, Jordi Montañez, Pau Alabajos, Victòria Riba, Maria Rodés, Maria Coma, Joan Rovira o Izah ja destacaven com a joves solistes fa uns anys- tal i com us havíem informat en altres articles oa les diferents festes que es van fer amb el programa Acustik de La Vanguardia, ara podeu apuntar els noms de cantants i cantautores que pugen amb força i donaran que parlar en els propers anys.

A les propostes ja conegudes per la seva dilatada trajectòria malgrat la seva joventut com les d’Andrea Motis- que acaba de publicar el seu primer disc en solitari- o Núria Graham, se sumen ara altres noms que pugen amb força en el panorama musical català i que van sobrats de talent. Destaquen les propostes de Paula Valls, Marion Harper, Maria Arnal i Marcel Bagés, PAVVLA, Enric Verdaguer, Roger Argemí,